Træning og fodring

Træning

Locksley Almighty Mint Dummytræning

Vi rådgiver gerne ift. hundetræning. Selv træner vi meget på vores store træningsareal lige bagved, hvor vi bor – en stor mark på ca. 15 hektar med moser, bakker og skov dvs. rig mulighed for bl.a. træning af lige linjer over lange afstande i et varieret terræn. 

Specielt Ninette bruger mange timer om ugen på træning og træner ud fra en sort/hvid-metode. Metoden går ud på at være den gode og understøttende hundefører og skabe succes for hunden ved velovervejet tilrettelæggelse af træningen, men man skal altid være SORT eller HVID – ingen gråzoner. Det hunden må på et tidspunkt, må den altid og omvendt – ved at være konsekvent vil man kunne opnå at få en hund, som er harmonisk pga. de faste rammer – den ved præcis, hvad den må, og hvad den ikke må.

Ud over at være sort/hvid, er det vigtigt at være ”positivt forstærkende”, når man opdrager og træner sin hund. Det betyder, at man ”fremhæver” den ønskede opførsel/adfærd hos hunden ved at rose den rigtig meget verbalt og give den nogle lækre godbidder og så ignorere den opførsel/adfærd, man ikke ønsker. Dermed er der en større sandsynlighed for, at hunden gentager den ønskede adfærd i lignende situationer fremadrettet. Hunden tænker i billeder, og hundeføreren skal arbejde på, at hunden får lagret flest ”gode billeder” = situationer hvor den får megen ros. Hunden vil nemlig gerne forsøge at ”skabe” de gode billeder, da den derved får ros samtidig med begejstringsgodbidder. Vha. ”positiv forstærkning” hjælpes den på vej til at finde ud af, hvilken opførsel/adfærd hundeføreren ønsker, men tag ikke fejl af, at hunden tænker: “what´s in it for me?” – derfor er ros og godbidder vejen frem. Dette er den korte version men på facebook-bloggen Nakkedragets Gundogs uddybes træningsmetoden, og man er velkommen til at stille spørgsmål til metoden enten på bloggen eller på e-mail eller ved at sende PB til Ninette.

Trænings Daisy

Fodring

At finde det rette hundefoder er en jungle og for nogen er det at bruge et bestemt mærke næsten en religion. Vores første hund Sussi fik bare noget almindeligt tørfoder, som vi var udmærket tilfreds med indtil en veninde, som havde haft ulvehunde igennem mange år, fortalte om BARF, som hun gav sine hunde, dvs. hun råfodrede. Hendes fortælling omkring, at hunde jo nedstammer fra ulvene, og dermed er rovdyr, som for det første kun bør få mad en gang om dagen pga. deres rovdyrsmave og for det andet bør råfodres, da det er ”naturligt” for dem ift. dengang, hvor ulve/vilde hunde selv jagede og dræbte deres mad, ja det overbeviste os om, at det måtte vi afprøve. Og ja – det er da det bedste, man kan gøre for sin hund! Sussi fik en utrolig skinnende pels – blev strammet op i ansigtsfolder – havde kun afføring en gang om dagen – fik masser af energi – lugtede ikke af ”hund” – bevarede sin gode tandstatus pga. indtagelse af ben. Kort sagt: hunden struttede af sundhed og energi. 

Hvad skriver BARF-forhandlere omkring råfodring: Ulven er stamfader for den nutidige hund. Selvom hundens ydre udseende har ændret sig meget, har den bibeholdt de samme, artsbestemte egenskaber fra sin forfader. Ligesom ulven er hunde også rovdyr – de er kødædere, men ikke udelukkende kødædere. Ulven ernærer sig hovedsageligt fra kød, men også med indvoldene fra sine byttedyr – den spiser dem næsten komplet, inklusiv maveindhold. Ud over animalsk protein modtager den således også kulhydrater og fibre – en perfekt blanding af næringsstoffer, vitaminer og mineraler. For at muliggøre en naturlig og sund, artstilpasset ernæring til din hund skal dens foder ikke udelukkende bestå af kød, men derimod suppleres af en vegetabilsk andel. Dvs. hundene skal fodres med et højt indhold af protein men også have bestemte vitaminer og mineraler. 

Det er nemt at BARFE, når man kun har en hund, men da vi pludselig stod med 4 hunde, var det for besværligt, da det kræver ret meget plads at opbevare alt det kød til 4 hunde, for så skulle man jo næsten have et ekstra kølerum/store frysere stående. Vi måtte nu tænke alternativt, og vi fandt frem til, at det tørfoder, som kom tættest på BARF er Orijens produkter.

Orijen er et hundefoder fra Canada som produceres af den prisvindende foderproducent Champions Petfood. Et foder, som indeholder noget af den bedste råvarekvalitet du kan få på hundetørfoder-markedet i dag. Orijen indeholder rigtig meget kød, og rent faktisk er 2/3 frisk eller råt, og 1/3 af kødet er nænsomt dehydreret. Dette er er nærmest uhørt i forhold til andre mærker på markedet. Dette betyder også, at der stadig er saft og kraft i kødet, når det bliver tilsat produktionen. Orijen benytter ikke nogle planteproteins koncentrater. Når der anvendes planteproteiner, så kan det være svært at gennemskue hvor stor en andel af det oplyste protein der rent faktisk kommer fra kød, og hvor meget af det der kommer fra et planteproteins koncentrat. Når man bruger så store mængder kød i rå eller frisk form som Orijen gør, så har man ikke brug for kraftige syntetiske tilsætningsstoffer, da næringsstofferne er bevaret i det rå/friske kød. Orijen giver mulighed for at fodre sine hunde med en rig og nærende blanding af kød, organer og brusk, som afspejler den naturlige kost en hund skal have. Orijen er korn- og kartoffelfrit, og indeholder generelt meget små mængder kulhydrat og de kulhydrat kilder man bruger er også meget nøje udvalgt. Kulhydraterne skal holde en hund længerevarende mæt og ikke sætte sig for meget i fedtdepoterne, så derfor benytter Orijen f.eks. linser og græskar i stedet for kartoffel, ris, kornarter generelt eller Tapioka, som mange andre foderproducenter benytter.
Orijen er et af de bedste mærker der er på markedet pt. og vi vil til enhver tid anbefale dette foder til andre hundeejere. Alle ingredienser i foderet er naturligt og produceret med tanke på naturen og bæredygtighed. Foderet laves af frisk kød , som er højst en dag gammel. Nedkøling af kødet er den eneste form for konservering, og lynfrysning af det rå kød bevarer kødets naturlige smag og næring. De fleste fodermærker på markedet varmebehandler foderet under fremstillingen, og det betyder tab af bl.a. næringsstoffer – dette sker ikke ved Orijen, og det er derfor, at når man åbner op for f.eks. en pose Orijen Six Fish, at så tror man, at man befinder sig midt på en fiskekutter på Gilleleje havn.

Hos Nakkedragets Gundogs fodrer vi vores hunde med Orijen Six Fish og Orijen Tundra. Vores hvalpekuld vokser op på Orijen Six Fish, da Orijen kan anvendes i alle livsfaser pga. den naturlige og biologiske korrekte sammensætning af kød, vitaminer og mineraler, der er i foderet.